Menu Meny

Årets reisemål 2017

Vagabonds svært bereiste redaksjon har kåret reisemålene du bør sjekke ut i 2017. Så voilà, her er våre beste reisemål for det neste året!

1. SAN FRANCISCO

Sol, varme og gode vibber

California er i vinden som aldri før. Deilig temperatur, sol og hav, og en kultur og sinnsstemning som vi liker ekstra godt.

San Francisco byr på alt dette. Det er urbant, hipt og innovativt, samtidig er det mye av det gamle og tradisjonelle. Retro, det er en følelse som jeg ofte får når jeg besøker USA, og dette gjelder selv i en så nytenkende by som San Francisco. Det som først og fremst er interessant med San Francisco, er matkulturen. Her får du alt fra fisketaco til japanske ramen i verdensklasse og alt som kan mestres av kaffekunst, ølbrygging, utvikling av de merkeligste iskremsmaker – ja, alt her har det lille ekstra for connoisseuren.

Byen er rik på unike designbutikker, vintageshopping, kunstgallerier – ta deg en tur til bydelene Haight Ashbury, Hayes Valley og Mission District som alle har en herlig hipstervibe med restauranter, kafeer og barer.

San Francisco er en vakker by. Byen er full av kjente landemerker som ofte ses under – eller over! ‒ tåken som legger seg som et lokk over Bay Area. Det er ikke uten grunn at byen har fått kallenavnet Fog City. Den varierte arkitekturen, de bratte bakkene og Alcatraz, byen er helt klart fotogen og en turistmagnet med all grunn. Det har også dukket opp nye landemerker – som hovedkvarteret til Facebook i Palo Alto og Google i Mountain View – og når vi først snakker om teknologi, så er selvfølgelig Golden Gate på toppen av listen over de mest instagrammede stedene i San Francisco, tett etterfulgt av AT&T Park, byens store baseball-bane som også er hjem for San Francisco Giants. Det er heller ikke et sted som besøkes av de lokale uten hjelp av lokalt utviklet teknologi. Yelp benyttes til ethvert restaurantbesøk, taxinæringen har blitt erstattet med Uber, og på mange plan er San Francisco ute med det aller siste – først.

Østers i Tomales Bay.
Østers i Tomales Bay.
Lolo - i Mission District. For superbe drinker og god mat.
Lolo - i Mission District. For superbe drinker og god mat.

​Tilgangen til de store naturopplevelsene og Bay Area er det som til slutt gjør at San Francisco topper vår liste – for San Francisco er så mye mer enn en by.

Tilgangen til de store naturopplevelsene og Bay Area er det som til slutt gjør at San Francisco topper vår liste – for San Francisco er så mye mer enn en by. Hele Bay Area utgjøres av større eller mindre byer som er verdt et besøk, som du enkelt kan oppdage med bil, tog eller BART.

Som dagsturer, helgeturer eller lengre roadtrips kan du ta turen til Napa Valley for vinsmaking, Redwood National Park for å se de gigantiske og tusen år gamle Redwood-trærne, Lake Tahoe ved grensen til Nevada er et eldorado for friluftsinteresserte, likeså majestetiske Yosemite National Park. San Francisco kan også være starten – eller slutten – på en klassisk roadtrip langs Highway 1. Langs kysten kan du stoppe ved idylliske byer som Monterey og Carmel-by-the-sea, og du kjører gjennom vakre Big Sur på vei nedover mot Los Angeles.

Beste tid å reise: Mai–september, men det er en deilig temperatur gjennom hele året.

Reisen hit: Direkte fra Oslo til Oakland med Norwegian. Fly via København eller New York til SFO med SAS. Priser fra kr 3000,- t/r hvis du er tidlig ute. Ca. 10 timer flytid.

Passer for: De aller fleste. Byentusiasten, friluftsmennesket, barnefamilier og matinteresserte.

Sri Lanka - vår store favoritt!
Sri Lanka - vår store favoritt!
Elefantene ved Pinnawella Elephant Orphanage
Elefantene ved Pinnawella Elephant Orphanage
Sørkysten av Sri Lanka.
Sørkysten av Sri Lanka.

2. Sri Lanka

Asias best bevarte hemmelighet

Den dråpeformete øya sør for India het tidligere Ceylon og før det Serendip, et navn som har gitt opphav til flere ord på flere språk (engelske serendipity, norsk serendipitet), og som beskriver følelsen du får når du ved en tilfeldighet oppdager noe vakkert i forbindelse med jakten på noe helt annet. Skjønner?

Sri Lanka er the missing link mellom India og Thailand. Lysegule strender kantet av palmer, fiskerike korallrev, buddhistiske templer, forhistoriske koloniale fjellandsbyer, fiskekarrigryter som brenner av chili og kraftiggrønne fjell med deilig, svalt monsunregn. Dessuten saktegående fjelltog som bukter seg gjennom teplantasjene og byr på opplevelser som slår det meste. Dessuten er det nå mulig å reise til de østlige og nordlige delene av øya. Tidligere var disse områdene stengt for turister på grunn av borgerkrigen (som tok slutt i 2009). Gå ikke glipp av østkyststrendene i Pasikuda og Kalkudah, Asias best bevarte hemmeligheter.

Best tid å reise: November–mars på vest- og sørkysten, februar–september på østkysten.

Reise hit: Fly med en mellomlanding til Colombo.

SE VAGABONDS TOPPLISTE FOR SRI LANKA

Sri Lanka - rundreise på perlen i Det Indiske Hav

Etiopia har vært på vår liste over de beste reisemålene mange ganger. Og det med all grunn! Her er det varme kilder, lavasjøer og aktive vulkaner.

3. Etiopia

Menneskets begynnelse

Etiopia har vært på vår liste over de beste reisemålene mange ganger. Og det med all grunn! Her er det varme kilder, lavasjøer og aktive vulkaner. Gressletter og høyland bebodd av stammefolk og et unikt dyreliv og hele ni UNESCO-vernede områder er det i Etiopia. Blant høydepunktene og for de eventyrlystne kan du vandre i Simien-fjellene eller besøke Omo Valley nasjonalpark.

Etiopia er menneskehetens krybbe, her vandret Lucy for 3 millioner år siden. I motsetning til nabolandet Kenya har Etiopia aldri vært kolonisert av Vesten, og kulturen er meget godt bevart. På kafeene serveres tej, en alkoholholdig drikk laget på honning, mens i høylandet serveres gjerne talla, halmbrygget øl. Rehabiliteringsarbeidene med den gamle jernbanen fra hovedstaden til Djibouti ved sørenden av Rødehavet, er i full gang, og det er godt veinett både til Nairobi og Khartoum. Ethiopian Airlines er Star Alliance-medlem og betjener landets 25 nasjonale flyplasser, samt nærmere 100 internasjonale destinasjoner. Selskapet åpner ny direkterute til Oslo våren 2017. Mens vi venter, får du direkteflyvninger fra Stockholm til Addis Abeba for kr 3000,- tur-retur.

I motsetning til nabolandet Kenya har Etiopia aldri vært kolonisert av Vesten, og kulturen er meget godt bevart.
I motsetning til nabolandet Kenya har Etiopia aldri vært kolonisert av Vesten, og kulturen er meget godt bevart.

4. Helsinki, Finland

Hipsterstemning

Finland seiler opp som et hett reisemål, ikke bare for oss nærmeste naboer, men selv kineserne strømmer nå til Finland for å oppleve nordlys, julenissen og polare strøk. De har rett og slett tatt over flere av de særtypiske norske turistattraksjonene.

Men det er ikke bare Rovaniemi som er populært for tiden. Helsinki har vært igjennom en stor utvikling de siste årene. Det dukker stadig opp nye gallerier, hippe barer, vintagebutikker og spiserier i typisk nordisk interiør. Få med deg de nye områdene – vel, nye er feil å si, la oss heller si de nylig populære områdene – Kallio og Punavuori som pleide å være røffere bydeler. Et slags finsk Grünerløkka eller Kreutzberg.

Best tid å reise: Mai–august for sommerligere temperaturer. Reisen hit: Direkte med SAS, Norwegian og Finnair. Med sistnevnte kan du ha opptil fem dager stopover i Helsinki uten tillegg i prisen hvis du er på vei til østligere strøk.

Foto: Jussi Hellsten. Helsinki har vært igjennom en stor utvikling de siste årene. Det dukker stadig opp nye gallerier, hippe barer, vintagebutikker og spiserier i typisk nordisk interiør.
Foto: Jussi Hellsten. Helsinki har vært igjennom en stor utvikling de siste årene. Det dukker stadig opp nye gallerier, hippe barer, vintagebutikker og spiserier i typisk nordisk interiør.

5. Canada

Vennlig, vakkert og vilt

Da det ble klart at navnet på den nye presidenten i USA ble Donald Trump, krasjet migrasjons-hjemmesiden til Canada. Den ble rett og slett overbelastet. Og det var ikke helt uventet. Bildet av Canada som landet som et litt snillere USA. Et Nord-Amerika med samvittighet og omtanke. Den vakrere, smartere fetteren/kusinen.

Canada er et stort land, og det er vrient å dekke hele. British Columbia lokker til seg mange besøkere, med hyggelige og hippe Vancouver i sentrum og med store muligheter for å oppleve villmarken rett utenfor byen.

I øst ligger fransktalende Quebec City med den vakre gamlebyen som står på UNESCOs verdensarvliste, og med røtter tilbake til 1600-tallets franske kolonitid. Metropolen Toronto har en blandet befolkning med røtter fra hele verden, noe som naturlig nok har satt sitt preg på restaurantmenyene. I tillegg barer, shopping og et stort utvalg av konserter, teater og utstillinger og du skjønner at Canada leverer varene – med både natur og kultur.

Best tid å reise: Hele året, avhengig av om det er sommer- eller vinter-Canada du er ute etter. Reise hit: Fly med mellomlanding til Toronto eller Vancouver.

Se resten av ÅRETS REISEMÅL i siste nummer av Vagabond!

Bli abonnent på Vagabond - da får du hele verden rett i postkassa!1 år kun kr 389,-

Les mer om våre abonnement her

Få med deg våre 17 reisemål for 2017 i siste nummer av Vagabond. I salg i kiosken nå!
Få med deg våre 17 reisemål for 2017 i siste nummer av Vagabond. I salg i kiosken nå!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar over 60%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!