Menu Meny

Våre favoritter: Champagne, Frankrike

Cava, prosecco, crémant. Perlende, gylne og musserende vindråper. Det finnes mange ulike varianter der ute. Men det er bare ett sted som heter Champagne. La neste langhelg smake ekstra godt, perfekt for både vinelskere og nysgjerrige nybegynnere.

Selveste champagneeksperten Richard Juhlin er vårt følge ned i kjelleren til Möet & Chandon, verdens største champagnehus. Blant den store samlingen er nok Dom Perignon kanskje den mest kjente champagnen. Vi smaker oss igjennom flere champagner, med store slurker får vi også smake på husets Grand Vintage. Juhlin er opptatt av den store sanseopplevelsen når vi drikker champagne – og stillheten etter at du har smakt for å få tid til virkelig å tenke etter hva du har smakt.

Veuve Clicquots merkevare-oppfinner, enken Madame Clicquot, er også kvinnen som fant ut at champagnen gjorde seg bedre når den var klar og sprudlende.
Veuve Clicquots merkevare-oppfinner, enken Madame Clicquot, er også kvinnen som fant ut at champagnen gjorde seg bedre når den var klar og sprudlende.
Fra Épernay er det en halvtimes kjøretur til Reims.
Fra Épernay er det en halvtimes kjøretur til Reims.

For å få fullt utbytte av en tur til Champagne er det verdt å besøke flere champagnekjellere. Ta deg tid til å lukte og smake på de ulike champagnene, det kan være overraskende og spennende å smake forskjellen på de gyllengule dråpene.

Fra Épernay er det en halvtimes kjøretur til Reims. I Reims ligger det flere store champagnehus, og blant de beste er det et som skiller seg ut: Taittinger. Champagnehuset pryder seg som familieeid og med egne vingårder. Et besøk i kjelleren her, er også et besøk på et av stedene som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Det er noe eget ved å rusle rundt i en lett fuktig kjeller som har huset vin i mange hundre år, der den rike historien omfavner både benediktinermunker og den franske revolusjon.

Richard Juhlins råd: «Man sipper ikke på champagnesmaking, man må ta en ordentlig god slurk.
Richard Juhlins råd: «Man sipper ikke på champagnesmaking, man må ta en ordentlig god slurk.

Et steinkast fra Taittinger finner du «den gule enke». Veuve Clicquots merkevare-oppfinner, enken Madame Clicquot, er også kvinnen som fant ut at champagnen gjorde seg bedre når den var klar og sprudlende. All champagne blir nå snudd og snurret etter de samme prinsippene, før de blir fryst og sedimentene trukket ut av flasken. Hvis muligheten byr seg, er La Grande Dames egne Pinot Noir-ranker verdt et besøk.

Da er det bare å følge Richard Juhlins råd: «Man sipper ikke på champagnesmaking, man må ta en ordentlig god slurk.» God smaking!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!