Menu Meny

Vagabonds europeiske sommerfavoritter

Noen klassikere, men vi er først og fremst opptatt av å finne de annerledes og ukjente sommerperlene i Europa. Vi gir deg redaksjonens egne sommertips!

KALYMNOS, HELLAS

Karabinerkroker og havet

Den ultimate opplevelsen på Kalymnos er minimalistisk, og tredelt. Blå himmel, grønt vann og rød stein.

Jeg har reist et par ganger med klatreentusiaster til typiske feriesteder, og fordi klatrere i motsetning til andre turister er mest opptatt av karabinkroker, fjell og stein, ender de gjerne opp i storslått natur utenfor allfarvei. Slik havner jeg tilfeldigvis på Kalymnos. Og blir umiddelbart skuffet. For Kalymnos er sprukkent og tørt – et karrig fjellandskap. Det er først når jeg henger i et tau med de intense fjellformasjonene foran meg, uendelig himmel over meg og det store havet under meg, at det skjer noe mellom meg og Kalymnos. Det har også noe med steinen å gjøre, den føles fastere og sikrere enn norsk stein, som gjerne er grå, litt våt, og dekket med løsjord og tuster, etter min begrensede erfaring som evig nybegynner i Oslomarka.

Den lille landsbyen Emborios er et godt utgangspunkt for å utforske klatrefeltene med enten bil eller moped. Her er det et lite utvalg gode spisesteder, kjøpmenn, dagligliv og ikke minst velfortjent strand og vann etter en økt på steinen. En ettermiddag kjører vi bare på måfå, og havner i den lille havnebyen Vathi. En solbrun pike med langt mørkt hår og blomstrete kjole blander halvdårlige mojitos i baren. Det gjør ikke noe. Vi trekker de hvite solstolene ut i vannet, og sovner.

- Rose Korol

KALYMNOS, HELLAS. Den lille landsbyen Emborios er et godt utgangspunkt for å utforske klatrefeltene med enten bil eller moped.
KALYMNOS, HELLAS. Den lille landsbyen Emborios er et godt utgangspunkt for å utforske klatrefeltene med enten bil eller moped.
MONTENEGRO.  Byliv, hav, klipper, sandstrender – og en god dose kultur og medgamlebyer for sene middager.
MONTENEGRO. Byliv, hav, klipper, sandstrender – og en god dose kultur og medgamlebyer for sene middager.

Har du litt ekstra tid, smetter du over grensen til Albania med den gamle fergen over Shkodërsjøen – tar deg fire timer til andre siden og ligner mistenkelig en reise på en av våre egne fjorder.​

MONTENEGRO

Badebukter og minareter

Det er enkelt og rimelig å reise i Montenegro. Jeg starter i Dubrovnik, tar bussen over grensen – og finner kjapt første badeplass i Herceg Novi. Videre til gamlebyen i Kotor, hvor høye fjell reiser seg fra den fjordlignende bukten. Her ligger yachtene tett i havnen, gamlebyens gater er fylt med eksklusive forretninger som tilfredsstiller et kresent publikum. Men her er det også hyggelige kafeer som gir deg etterlengtet skygge under parasollene. Obligatorisk er den svette halvtimen opp til toppen av borgen som ligger i fjellveggen over byen – og gir deg en majestetisk utsikt over Kotorbukten.

Så busshopping videre til Budva, Sveti Stefan og Bar – og så til reisens mål: Ulcinj. En by helt ved grensen til Albania, med innflytelser fra den muslimske befolkningen som gir byen akkurat nok eksotisk og kulturelt innslag. Her finner du syv badebukter som ligger på rekke og rad rett utenfor sentrum. Hver og en av dem er dedikert sitt publikum. En for barnefamiliene, den andre for festløvene – her dundrer musikken, noen for dem som liker å bade uten klærne på, og andre for dem som liker ro og stillhet. Jeg velger bukten som kun er forbeholdt kvinner – og for et syn! Når kvinner er kvinner uten en mann i sikte, da forsvinner sjenansen. Som glinsende seler på svaberget ligger kvinnene tett i tett og soler seg, spiser, skravler og smører hverandre med solkrem. Riktignok er det trangt i buktene, men ingenting sammenlignet med den stappfulle bystranden Mala Plaza. Sør for byen finner du den 13 kilometer langstrakte sandstranden Velika Beach – her kan du finne deg din egen plass.

Montenegro gir deg byliv, hav, klipper, sandstrender – og en god dose kultur og medgamlebyer for sene middager. Har du litt ekstra tid, smetter du over grensen til Albania med den gamle fergen over Shkodërsjøen – tar deg fire timer til andre siden og ligner mistenkelig en reise på en av våre egne fjorder.

- Julie Luneborg

CAPRI, ITALIA. Den lille øya ligger en kort fergetur fra Napoli og har hvite strender, blå laguner, gode restauranter og inviterer til flotte turer langs kysten eller i fjellene.
CAPRI, ITALIA. Den lille øya ligger en kort fergetur fra Napoli og har hvite strender, blå laguner, gode restauranter og inviterer til flotte turer langs kysten eller i fjellene.

Legg også inn en tur til Capris høyeste fjell, Monte Solaro, for utsikt over de syngende sireners øy. Som alternativ til den strabasiøse turen til toppen, kan du benytte stolheisen som tar deg opp på 12 minutter.

CAPRI, ITALIA

Italiensk klassiker

Enten du foretrekker eksklusive Capri i øst eller den noe mer økonomiske Anacapri i vest, er du omgitt av hav. Den lille øya ligger en kort fergetur fra Napoli og har hvite strender, blå laguner, gode restauranter og inviterer til flotte turer langs kysten eller i fjellene. Spennende butikker med det siste fra Italias moteindustri ligger tett i pittoreske og sjarmerende omgivelser i de smale gatene i gamlebyen.

Selv om det er varmt, bør Villa Jovis eller Villa Lysis på østsiden av øya oppleves. Overkom også den bratte turen ned til Ristorante La Fontelina for uforglemmelig lunsj og en svømmetur i det asurblå havet, som fort blir et av høydepunktene ved øylivet. Lyrikere bør ilegge Hotel Certosella et besøk, der poeten Jacques d'Adelswärd-Fersen bodde før han bygde Villa Lysis.

Bosetningene på Capri var tidligere langs kysten, men av frykt for sjørøvernes herjinger flyttet innbyggerne opp i høyden. Øyas andre sentrum, Anacapri, er mer folkelig, noe mer ruralt, selv om det er kraftig utbygget i senere tid, men så er vi i Sør-Italia. Hit reiste Lenin for å besøke sin venn Maksim Gorkij og dronning Victoria for å treffe sin svenske fastlege Axel Munthe, som bodde og skrev flere av sine bøker i Villa San Michele, som i dag er et populært museum.

Legg også inn en tur til Capris høyeste fjell, Monte Solaro, for utsikt over de syngende sireners øy. Som alternativ til den strabasiøse turen til toppen, kan du benytte stolheisen som tar deg opp på 12 minutter. I havnen kan man leie båt for 50 kr per person/time og oppleve de mange grottene langs den bratte kysten. For en uforglemmelig ankomst til øya i Napolibukten bør du stå opp tidlig og ta en av de første fergene for å se Capri badet i lyset fra soloppgangen bak fjellene i øst.

- Eilert Larstorp Paulsen

EPIRUS, HELLAS. Epirus er en region nord i Hellas, rett under grensen til Albania, som trosser de fleste greske feriefantasier.
EPIRUS, HELLAS. Epirus er en region nord i Hellas, rett under grensen til Albania, som trosser de fleste greske feriefantasier.

På grunn av sin enkle forbindelse til Korfu velger mange Epirus fremfor sine pittoreske, men travle kystbyer, som fortsatt (og helt feilaktig) kalles for «uberørte» av guidebøker.

EPIRUS, HELLAS

Svale greske olivenlunder

Jeg har aldri helt skjønt hvorfor nordmenn trekker sørover i sommerferien. Med både temperaturer og menneskemengder vel over smertepunktet, er det oftere man kommer hjem med mer behov for ferie enn da man dro ut. Men heldigvis finnes det unntak.

Epirus er en region nord i Hellas, rett under grensen til Albania, som trosser de fleste greske feriefantasier. Ikke bare er dette den minst befolkede regionen i landet, med bare fire beboere per kvadratkilometer (satt opp mot landsgjennomsnittet på 73). Det er også klart den svaleste. Her finner du lite av den vekstløse, solbrente geografien resten av landet er berømt for. Istedenfor er det noe som minner mer om det skotske høylandet, med elver og skoger og snødekte fjell om vinteren. På grunn av sin enkle forbindelse til Korfu velger mange Epirus fremfor sine pittoreske, men travle kystbyer, som fortsatt (og helt feilaktig) kalles for «uberørte» av guidebøker. Sett heller kursen mot fjellområdene over Ioannina, der du finner deler av gresk natur og kultur de færreste får oppleve. Zagori – med sine 48 historiske steinlandsbyer og fantastiske broer – er særlig verdt å utforske med leiebil, og har endret seg lite siden Lord Byron beskrev dem som «magisk sjarmerende». Geiter gresser mellom de bratte olivenlundene, drueranker skygger for formiddagsolen, og luften er fylt med duften fra urtehager. Og best av alt – her finner du en befolkning som ennå mottar reisende med nysgjerrighet og entusiasme. Epirus beviser at Hellas er langt mer enn hotellkomplekser, rumperistere og Ambre Solaire.

- Axel Munthe-Kaas Hærland

MONACO. I nord ligger den særegne bystranden Plage du Larvotto, en favoritt blant fastboende uten eget svømmebasseng.
MONACO. I nord ligger den særegne bystranden Plage du Larvotto, en favoritt blant fastboende uten eget svømmebasseng.

Syns du at prisene ved Hôtel de Paris Monte-Carlo er litt stive, følger du den vakre fontenen langs Boulingrins-alleen, der du etter få minutter er i Beausoleil med mange budsjetthotell og spisesteder med vennligere priser.

MONACO

Luksusferie på Rivieraen – men også på budsjett

Et sommerferiemål skal gjerne være varmt, ha palmer og ligge strandnært. I tillegg bør det ha bra restauranter, noen gode museer og gjerne noe ekstra. Alt dette finner du i fyrstedømmet Monaco, kun 15 km fra Nice. Når verdens nest minste land med færre innbyggere enn Ullern bydel også byr på forrykende historie og imponerende arkitektur, bør det komme høyt på nordmenns liste for ferien.

De naturinteresserte vil gledes over middelhavsplanter som aloer, mimosa og den imponerende botaniske hagen Jardin Exotique de Monaco eller Prinsesse Graces rosehage helt i sør. Musée océanographique de Monaco, et av Rivieraens mest besøkte, byr også på storslått utsikt utover Middelhavet, der det svømmer både tunfisk, delfiner og finnhval.

I nord ligger den særegne bystranden Plage du Larvotto, en favoritt blant fastboende uten eget svømmebasseng. Her ligger også de største resorthotellene, som Le Meridian BeachPlaza og Hotel Monte-Carlo Bay. Det er bratt i Monaco, og uten privatsjåfør vil nok noen foretrekke promenaden i Nice, men det er korte avstander med gangavstand overalt, og heis fra havnen til Place du Casino.

Selv om hovedsetet i fyrstedømmet er palasset til Grimaldi-slekten, som har styrt området de siste 1000 år, er Casino de Monte-Carlo hjertet av Monaco. Her står Bugatti Veyron, Lamborghini Aventador og MacLaren pent oppstilt, mens millioner bytter eiere ved baccaratbordene. Pent antrukket er du velkommen til å prøve lykken, men avkastningen er som oftest heller moderat.

Syns du at prisene ved Hôtel de Paris Monte-Carlo er litt stive, følger du den vakre fontenen langs Boulingrins-alleen, der du etter få minutter er i Beausoleil med mange budsjetthotell og spisesteder med vennligere priser. Sjekk ut Novotel Monte Carlo eller vår budsjettfavoritt, Hôtel Capitole.

- Eilert Larstorp Paulsen


ZADAR, KROATIA.  Gamlebyen ligger på en halvøy for seg selv, med mange interessante steder å besøke. Ikke nok med det, den gamle bydelen er i høy grad en levende del av Zadar.
ZADAR, KROATIA. Gamlebyen ligger på en halvøy for seg selv, med mange interessante steder å besøke. Ikke nok med det, den gamle bydelen er i høy grad en levende del av Zadar.

Noe av det jeg liker best i Zadar er å sitte på kafeen i yachthavnen, se båtene legge til eller kaste loss. Vil jeg noe annet, ror fergemannen meg over det lille sundet til gamlebyen.

ZADAR, KROATIA

Den riktige sommerbyen

Mange steder tror de har den rette formelen: Sol, strender og krystallklart vann, men det er ikke nok for meg. Jeg vil ha noe mer – noe jeg kan putte ned i min kulturelle turistsekk. Nesten alle kroatiske byer langs Adriaterhavet har det. Jeg har besøkt de fleste av dem, og funnet min personlige favoritt: Zadar.

Med sine rundt 80 000 innbyggere er den passe stor. Gamlebyen ligger på en halvøy for seg selv, med mange interessante steder å besøke. Ikke nok med det, den gamle bydelen er i høy grad en levende del av Zadar. Med konserter og teaterforestillinger i kirkene og gamle ruiner integrert i byens dagligliv. Ikke med gjerde rundt, som så ofte er tilfellet andre steder. En konsert i St. Donatus, en kirke fra 900-tallet, er en helt spesiell opplevelse.

De små fergene til øyene rundt byen seiler fremdeles fra gamlebyen, mens de store opererer fra en ny fergehavn lenger sør. Også den er viktig, for herfra kan jeg reise med «hurtigruten» sørover til Dubrovnik, eller nordover til Rijeka.

Noe av det jeg liker best i Zadar er å sitte på kafeen i yachthavnen, se båtene legge til eller kaste loss. Vil jeg noe annet, ror fergemannen meg over det lille sundet til gamlebyen. Kanskje tar jeg en ferge til en av øyene like ved, spiser god sjømat eller besøker et kloster, eller så blir jeg med på en heldagstur til nasjonalparken Kornati. Kanskje, men behøver ikke det, klarer meg godt bare med Zadar.

- Helge Baardseth

CASSIS, PROVENCE. Calanquene og iskremboder.
CASSIS, PROVENCE. Calanquene og iskremboder.

Enten kommer du hit sjøveien – det gir deg også tilgang til bukter du kan ha helt for deg selv – eller så tar du turskoene fatt og går nedover fra platået mellom Cassis og Marseille, en times tur til det forfriskende vannet.

CASSIS, PROVENCE.

Turkise sommerdager

Sommermånedene i Provence er hete og tette. Rivieraen oversvømmes av turister, og køen til iskrembaren er altfor lang. Så det holder med et dagsbesøk i Cassis for å spise sjømat ved en av restaurantene langs havnen. En pittoresk by, kanskje på sitt mest sjarmerende når sesongen har gitt seg. Du kjører hit langs Route des Crêtes fra La Ciotat, en vakker og svimlende vei, populær blant syklister og turgåere, med flere utsiktspunkt over land og hav.

Rett vest for Cassis finner du Calanquene med sine hvite kalksteinsklipper. Enten kommer du hit sjøveien – det gir deg også tilgang til bukter du kan ha helt for deg selv – eller så tar du turskoene fatt og går nedover fra platået mellom Cassis og Marseille, en times tur til det forfriskende vannet. Husk å ta med matpakke og solkrem, her er det ingen serveringssteder. Og badetøy, så klart. Grusveien nedover er omkranset av timian og rosmarin – her kan du støte på villsvin, men flest turister, og langs fjellveggene ser du klatrere som klamrer seg fast. Vel nede i bukten venter hvite rullesteiner og et turkist, glitrende hav. Vel verdt turen.

- Julie Luneborg

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!