Menu Meny

Guide til Colombia

Hvite sandstrender, tropisk regnskog, snødekte fjell og støyende byer.

Reisen dit

KLM og Air France flyr daglig til Bogotà, mens Lufthansa flyr 4 ganger i uken. Ingen direktefly fra Norge. Skulle du allerede befinne deg på det nord-amerikanske kontinent har spirit.com, Amerikas Ryanair, et utmerket nettverk som tar deg til Bogotà eller Cartagena via Ft. Lauderdale for en rimelig penge.

Reise rundt

De fleste ankommer Colombia med fly til Bogotà eller Medellin.Bogotá, som tok tilbake sitt indianske navn etter å ha vært kjent som Santafé eller Santafé de Bogotá under kolonitiden, er med sine 7 millioner innbyggere landets største by. Hovedstaden befinner seg på den cundiboyacanske høyslette, 2625 moh., og er kjent som landets kulturelle, industrielle og økonomiske sentrum. Byen er kjent for de mange universitet og bibliotek. Bogotás historiske bydel, La Candelaria, har godt bevart arkitektur, betydelig influert av kolonitiden.

Medellin i Aburrádalen (1500 moh) i den sentrale delen av Andesfjellene, er med sine 2.500.000 innbyggere Colombias nest største by. Sentrum i denne svært effektive storbyen består av høyhus, men Medellinelven preger den hektiske bykjerne. De mindre privilegerte, har som ofte i Sør-Amerika, bosatt seg i åssidene rundt det industrielle sentrum, lett tilgjengelig med byens kabel vogn nettverk.

Den evige vårens by, var lenge kjent som kokainhandelens hovedstad, med påfølgende vold og terror. Etter flere av de største narkotikakongene (hvor Pablo Escobar var den mest kjente) ble ekspedert, tok hæren kontroll, og byen opplever nå Colombias sterkeste økonomiske vekst.

Herifra går turen videre med buss eller fly. Som overalt i Sør-Amerika er buss-nettverket fantastisk og rimelig, men store deler av Colombia er ikke knyttet sammen med bilveier. Jo mindre man har tid, og mot, til å reise på nettverket av elver, er fly eneste mulighet. Heldigvis har satena.com et utmerket nettverk samt overkommelige priser dersom du ønsker å besøke Bahià Solano eller Leticia.

Vakre Cartagena

Overnatting

Overnatting er som for øvrig i Sør-Amerika svært rimelig, med unntak av Cartagena i høysesong. Fine hotellrom for et par hundrelapper rundt hjørnet fra turistløypene.

Mat

Bogota og Medellin er livlige byer, hvor gastronomiske fristelser kjemper om oppmerksomheten fra indianere, cowboys (gauchos), sjøfolk og fjellfolk. Mens de evigvarende altoppslukende sør-amerikanske rytmene, gjør selv den stiveste nordmann myk i leddene. Holder du deg til tradisjonell dagens meny kalt «Ejecutivo» eller «Menu del Dia», får du et fullt måltid med suppe, hovedrett og juice for en håndfull 10-ere. Mens ved mat-bodene på hvert gatehjørne, får du fristelser for en 10-er og blir mett for to-tre.

Strender og Utflukter

Fra Medellin eller Bogotà reiser de fleste til Colombias mest kjente turistattraksjon; havnebyen Cartagena. Vakker nok til at den har havnet på UNESCO’s verdensarvsliste, et fast stopp for karibiens mange cruisebåter. Her er husene fargerike og stemningen livlig. Så får det heller være at konsentrasjonen av kaki shorts og hvite knestrømper blir i flertall når de flytende kompleksene ankommer havnen.

Mens Colombia ofte avsluttes med dette, anbefales de mer eventyrlystne å fortsette nordover til Ciudad Perdida, Den forsvunnede byen eller Lost City of Teyuna. En rekke operatører tilbyr ukesturer fra Cartagena, mens oppdagelsesferden tar et par dager mindre fra Santa Marta. Hele ruten er på ca 50km. De fleste arrangører legger opp til 5-6 timers vandring per dag.

Du opplever landsbyer, jungel og elver (de skal krysses; husk vanntette pakkposer) med Sierra Nevada som kulisse. Ciudad Perdida er antatt etablert 800 år FVT, 650 år før Machu Picchu. Dessverre benytter de fleste operatører samme rute begge veier. Ta gjerne med Iodine tabletter, selv om elvevannet ansees som trygt. Og gode sko. Den lengste steintrappen har rundt 1.800 trinn.

De mindre eventyrlystne vil kanskje foretrekke nasjonalparken Parque Tayrona. Hvor det handler om hvite karibiske strender. Høyeste punkt i den 224km2 store nasjonalparken, er på 900 moh. Cabo San Juan er det best kjente målet, mens Chengue, Gayraca, Cinto, Neguanje, Guachaquita og Concha er andre strender verdt et besøk. Sjekk også ut Islas del Rosario, sør for Cartagena.

Holder reisebudsjettet, er kontrasten stor fra Karibien til deltaet hvor Colombia møter Peru og Brasil. Her i hjertet av Amazonas, ligger Leticia. Ingen funklende diamant rent estetisk, men geografisk en skatt som enhver eventyrer drømmer om. Hit reiser de fleste med fly, men søker du en reiseopplevelse av de sjeldne, kan trippelgrensen i amazonasregnskogen hvor Leticia (Colombia), Tabatinga (Brasil) og Santa Rosa de Yavari (Peru) møtes, nås med elvebåt.

Sikkerhet

Stabil økonomi og roligere politiske forhold har fått fotfeste etter 50 år med borgerkrig.

Colombia er nå stort sett uproblematisk. Det pågår fortsatt en konflikt mellom landets militære styrker og geriljabevegelser, selv om det pågår fredelige forhandlinger. Bortsett fra militærets tilstedeværelse merker man som besøkende sjeldent noe til dette.

Gå ikke glipp av!

Selvsagt kommer det beste til slutt. Mens turismen er i full utvikling de fleste steder, er Colombia et av stedene man kan oppleve det urørte relativt enkelt. En 45 minutters flytur over ugjennomtrengelig regnskog fra Medellin, tar deg ut til Stillehavet og inn i Choco. En kystregion som strekker seg fra Panama til Peru, med tusenvis av urørte strender, dykkeplasser og surfesteder.

Med det uendelige Stillehavet på den ene siden og eviggrønn regnskog på den andre, er det lett å finne ro. Bahia Solano er utmerket utgangspunkt for oppdagelser med elvebåt, innover urørt regnskog. Fly til Nuqui, en søvnig og ganske uslepen fiskerlandsby, herfra går det uregelmessige småbåter oppover og nedover kysten. Hopp av hvor det føles rett, eller hvor bølgene tillater du slippes av.

Og slik er stort sett hele denne kystlinjen, godt isolert fra omverdenen av vestlige «Cordilleras» (Andes), og det regnskogkledde kystbeltet. Det kan også anbefales og fly til Bahia Solano for et noe mer arrangert opphold på humpbackturtle.com/. Er du en sportsfisker, bør du også vurdere fly til Cabo Marso enda litt lenger mot Panama som sies å være det beste sted for havfiske.

Chocós biogeografiske region er en av Colombias fem økologiske hovedregioner, og ansees som en biologisk utopia. Antagelig som følge av å være området med mest regn i verden, muligens en medvirkende årsak til at området er nærmest ubebodd. Kun 4% av befolkningen bor i lavlandet øst for Andesfjellene, mens øvrige 96% bor i høyereliggende dalfører på den Karibiske siden.

Bør oppleves; Termisk (varm) kilde i Guchalito og et besøk til indianerne i Utria

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!