Menu Meny

Guide til Frankrike

Frankrike strekker seg fra Spania, Pyrineene og middelhavet i sør, til nordsjøen og Belgia i nord. Fra Atlanterhavet, det Keltiske hav og Biscayabukten i vest, til Tyskland, Sveits og Italia i Øst. Ved siden av landareal i Europa, hevder fortsatt Frankrike en rekke territorier i andre verdensdeler, som gjør de til den sjette største økonomien i verden.

Reisen dit

Direktefly til en rekke byer, gode togforbindelser og pilegrimsleder fra de fleste steder.

Reise rundt

Til fots, elvebåt, sykkel, hest, tog, bil eller fly. Bare tidsskjema setter begrensninger. Som alltid, jo saktere du reiser, jo mer opplever du underveis. Frankrike består av kystsletter i nord og vest, og fjellkjeder i sør (Pyreneene) og øst (Alpene). Som et av verdens mest besøkte turistland, er det forståelig at det er godt tilrettelagt for reisende.

Paris

Selv med geografisk plassering i nord, må Paris sies å være hjertet av Frankrike. Denne pulserende storbyen med nærmere 3 millioner innbyggere i bykjernen. Over 12 millioner borgere inkludert forstedene. Besøkes av nærmere 50 millioner turister årlig.

Paris er og blir en ekstravagant by, og hjem for bl.a. kosmetikk og designere som Chanel, Dior, Yves Saint-Laurent, Guerlain, Lancôme, L'Oréal og Clarins. Paris har høyeste antall Michelin restauranter i verden, rett etter Tokyo. Men bohemene, livsnyterne, drømmerne og mer eller mindre visjonære eksentrikere er også hjemme her.

De største attraksjonene er først om fremst Eiffeltårnet, Triumfbuen, Panthéon, Notre Dame, Sacré Coeur og paradegaten Champs-Élysées. Samt muséene Louvre, Pampidou og d’Orsay. Vår favoritt er utsikten over Paris fra Sacré Coeur i bydelen Montmartre.

Her oppe er det lett å se hvor mestre som Renoir, Monet, Dalí og Van Gogh hentet inspirasjonen ifra. Vest for basilikaen ligger Place du Tertre, fortsatt malernes arbeidsplass. Enda litt lenger øst, ligger den «Røde Mølle». Selv om bydelen Pigalle fremstår litt ensformig, leverer Moulin Rouge et spektakulært show både for bestemor og tenåringen. Både Pablo Picasso og Salvador Dali frekventerte jo tross alt her.

Nede i hjertet av Paris, er det Seinen som dominerer, med promenader, broer og handel. Den historiske Rive Gauche (venstre) og den trendy Rive Droit (høyre) elvebredd deler byen i to. Området er registrert på Unesco liste over verdensarvområder. Regelmessige elvebåter gjør denne livsnerven til en utmerket transportåre mellom flere Paris største severdigheter.

Et velsmakende avbrekk fra severdighetene er Marché des Enfants Rouges, Paris eldste marked. Bak en gammel jernport kjemper kreolske spesialiteter om oppmerksomheten fra marokkanske og libanesiske fristelser, sammen med japanske og franske høydepunkt. Er det trangt inne og solen skinner ute, kan du ta med delikatessene til Square du Temple rett ved. Markedet er innendørs.

Versaille; Skulle du først være i Paris, er veien kort til «Ile-de-France». En rik forstad til Paris, og beliggenheten til den en gang beskjedne jaktresidensen til Ludvig XIV, Château de Versailles. Det trengtes 36.000 arbeidere for å bygge en av verdens mest kostbare og ekstravagante bygningsstrukturer, selvsagt på Unesco’s verdensarvliste.

Lille

Rett over grensen fra Belgia. Den tidligere industribyen, er nå en særdeles levende kulturby. Fødestedet til Charles de Gaulle byr på livlige torg, og en sjarmerende gamleby.

Gerberoy ligger ca. 200km lenger sør. En av Frankrikes vakreste middelalder landsbyer, kjent for bygningenes tre-bindeverk. Anerkjent som «Plus Beaux Village de France»

Calais

Ytterst mot Nordsjøen ligger denne viktige havnebyen. Et knutepunkt for kanalfergene over til England, nå også enden av tunnellen under den engelske kanal.

Her finnes langstrakte sandstrender og utmerket sjømat hos «Les Délices de la Mer»

Le Havre

300 km lenger sør for Calais ligger byen som ble gjennombombet og bygget opp fra bunnen av på 50-60 tallet. Den «unge» byen anses i dag som enestående planlagt, og står på velkjente UNESCO’s verdensarvliste. Le Havre byr på moderne kunst (MuMa), moderne arkitektur, trendy serveringssteder og den største skate-parken i Frankrike.

Chantility

Nord for Paris sentrum ligger fascinerende Château de Chantilly. Kjent for noen som stedet Chef Vatel muligens pisket krem for første gang. Assosiert til Louis XIV, som kremen ble pisket for, eller hans bibliotek på 1300 bøker, som fortsatt kan besøkes. Andre assosierer til scener fra James Bond filmen «A View to a Kill».

Uansett er Chantility et vakkert område, der det ligger midt i naturreservatet «Oise».

Reims

Reims er Champagnes største by, historisk kjent for kroninger av franske konger. Katedralen Notre-Dame de Reims, Palais du Tau og Basilica Saint-Rémi er alle Unesco listet. Men tilbake til Champagne; de fleste produsenter har hovedkvarter her, og er tilgjengelige for prøvesmaking. Visste du at Champagne modnes i tuneller under Reims?

Troyes

En livlig by, som tatt ut av «De tre musketerer», hvor mange av bygningene fra 1600 tallet er intakte. Vunnet tilbake fra britisk herredømme av Jeanne d’Arc i 1429. Byen er en del av Champagne, og det er en god del vinproduksjon i området. Klesprodusenten Lacoste har sitt hovedkontor i byen, og det er flere outlets.

Dijon

Dijon er et naturlig stoppested på veien fra Lyon til Paris i årtusener. Verdensberømt for sin sennep, artig nok benytter de sennepskorn fra Canada. Hovedsete for Burgogne og Côte-d’Or, og en del av «Route des Grands Crus». Både Vosne-Romanée og Gevrey-Chambertin ligger i umiddelbar nærhet. Fødebyen til Gustave Eiffel (Eiffeltårnet).

Lyon

Lyon har spilt en viktig rolle fra før vår tidsregning, gjennom romertiden, middelalderen og renessansen. Byen er kjent for festivaler, konserter, museer, parker, universiteter, gatekunst og sport. Vieux Lyon, Fourvièreåsen, Presqu'île og Croix-Rousse er listet på UNESCOs verdensarvliste. Som Paul Bocuse fødeby, kan matinteresserte naturlig nok få tilfredsstilt sine mest ambisiøse gastronomiske fantasier.

Gap

Gjennom spektakulært fjell-landskap, ligger torgene Place Jean Marcellin, Place de la Rébublique og Place des Herbes, som utgjør Gap. Restauranter og cafeer i alle prisklasser. Haute Alpes hovedby, ligger kun 10-15km unna Grande Randonée (#GR93/94). Det går tog til både Paris og Marseille

Nice

En spektakulær bil (eller sykkel) tur sørover via frodige Barcelonette fra Gap, tar deg 200km igjennom det flotteste av Provence alpene, til hjertet av den franske riviera. Med sin arkitektur, parker og strandpromenade er Nice en fryd å besøke. Med overnatting og spisesteder i alle prisklasser, moderne handlesenter og livlig gamleby kan alle trives.

Trivelige gater i Nice.
Marseille.

Marseille

Marseille hviler mellom de hellige grotter i Sainte-Baume, og fengselet Château d'If (Greven av Monte Cristo). Byen er noe så sjeldent som en gammeldags millionby, multikulturell, dynamisk og levende. Den nye nordsiden av havnen, skjuler sjarmerende Le Panier, og imponerende Jolietta. Vagabonds favorittområde er fortsatt Cours Julien.

Ax-les-Thermes

Ax-les-Thermes, med sine knappe tusen innbyggere, på grensen til Andorra, er egentlig et eneste stort SPA. I denne lille landsbyen midt oppe Pyreneene, strømmer praktisk talt varmtvann ut i gatene. Deler av det er temmet og danner Couloubret, Modèle, and Teich.

Tips! på St.Hans hvert år, feirer hele landsbyen med et utendørsbad i «Lepers' Pond»

Toulouse

En særdeles alternativ by, kjent for sine matmarkeder, te-salonger, live jazzkonserter og klubbscene, som har gitt byen tilnavnet «La Ville Rose». Mellom Canal du Midi og Garonne elven, med mulighet for kanalturer. V i lar oss også fascinere av Airbus sitt hovedkvarter utenfor byen, omvisning må reserveres på manatour.fr/en

Bayonne

Bayonne er hovedstaden til det franske Baskerland. Byen er kjent som en av de peneste byene i området, med sine restauranter som ligger elvelangs, og for en vakker kystlinje. Bayonne er opphavet til bajonetten, og «Jambon de Bayonne», skinken som er slaktet i oktober, luftet til februar, saltet til mai, tørket frem til den er ferdig i juli. Bon Appétit!

Bordeaux

Bordeaux med sine 10.000 vingårder er hovedstad for verdens største vinindustri, som omsetter for 14,5 milliarder euro i året. Havnebyen Port de la Lune står på Unesco verdensarvliste, og handlegaten Rue Sainte-Catherine er på over en km. Torget, Place des Quinconces (126 000 m2) og vannspeilet, Miroir d'eau (3850 m2) er ofte samlingspunkt. Grand Théâtre de Bordeaux på Place de la Comédie, og besøk på vingård kan anbefales.

Lokal vinfakta; Margaux, St. Julien, Pauillac og St-Estèhe på Garonne østside, benytter i hovedsak Merlot; eksklusive viner med særlig god lagringsdyktighet. St. Emilion og Pomerol på vestsiden dyrker i hovedsak Cabernet Sauvignon, samt Cabernet Franc og Petit Verdot. De mest anerkjente er Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion og Château Mouton-Rothschild. Alle har egne besøkssenter, med smakning - Santé!

Bergerac

Place Pelissiere er hjertet i den sjarmerende gamlebyen av denne vin byen 100km vest for Bordeaux. Et naturlig stop på den franske pilegrimsleden til Santiago de Campostella. Området rundt byr på middelalderlandsbyen Issegeac, festningsbyen Monpazier og landsbyer som Eymet og Villereal. Chateau de Monbazilliac ligger like ved.

Rochefort

Ligger 150km nord for Bordeaux, i naturreservatet Grands Causses. Ostebyen er kjent for sinedype grotter, hvor den verdenskjente Roquefort osten modnes. Selv om byen er fredelig, arbeider mer enn tusen mennesker med den over tusen år gamle osteproduksjonen. Kun sauemelk fra Lacaune-søyer i området kan benyttes.

Nantes

Nantes ligger i Loire dalen, rundt Château des Ducs de Bretagne, 150km nord for Rochefort. En elegant og levende by, bygget på sukker, rom og slavehandel. Spis godt hos La Cantine du Voyage eller lapoissonnerie.fr Les Machines de l'Île, lesmachines-nantes.fr og den tidligere kjeksfabrikken Lefèvre Utile , lelieuunique.com må oppleves.

Rennes

100km nord for Nantes ligger denne fargerike og livlige studentbyen. Rue Saint Michel eller La rue de la Soif slukker garantert tørsten etter togturen fra Gare Montparnasse. I år 0 var dette en liten gotisk landsby kalt Condate, men ble med Vannes og Nantes etter hvert Rennes, hovedstaden i Bretagne. Lørdagsmarkedet eller Le marché des Lices og handlegatene Rue d'Orléans and Rue le Bastard er også livlige områder.

Brest

Brest ligger i herlige Bretagne, 250km vest for Rennes. Den kunstig anlagte regnskogen og korallrevene ved oceanopolis.com er imponerende. Båtturen ut til Ouessant and Molene, hvor fotografen Jean Guichard tok bilde av fyrtårnvakten Jean Guichard, er en fin formiddagstur. Restauranten lepotagerdememe.com dyrker sine egne grønnsaker, crabemarteau.fr serverer kun krabbe. Vår favoritt er lachaumiere-brest.com

Le Mans

Le Mans er byen, Circuit de la Sarthe er bilbanen. Verdenskjent da deler av banen, Mulsanne-straight, er den del av det offentlige veinettet. Det ellers så fredeli Overnattingge sentrum 150 km øst for Rennes ligger rundt den historiske middelalder landsbyen langs elven Sarthe. Grand Rue, Rue des Poules og Rue Doree byr på cafeer, restauranter og butikker.

Overnatting

I Frankrike finnes alt fra enkle campingplasser med campinghytter og motell, til noen av verdens mest ekstravagante hotell og leiligheter til leie. Og alt i mellom. De fleste byer har herberg (Auberge) eller hostel med sovesal, enkle hotell og rom til leie, i tillegg til flere gode hotell. Prisene er akseptable, og ligger stort sett litt under norsk prisnivå.

Mat

Få stater kan vise til den stolthet, kjærlighet og fascinasjon til mat som Frankrike. Selv om burgerkjedene og vakuumpakkede ferdigretter også her ødelegger livet for de fortapte, er gode råvarer lett tilgjengelig, og lokale produsenter beskyttes som aldri før.

Romerriket som satte vinproduksjon i system under oppdagelsesreisene vestover, misjonstoktene østover, og fastetiden som krevde satsning på fiskeoppdrett. Men først på 1600 tallet slo den franske kokkekunsten igjennom. Grønnsakene ble kokt til perfeksjon og kjøttet rosastekt, tilberedningen skulle nå fremheve smaken av råvaren.

På 1700 tallet ble de franske sausene til. Bechamel, Espagnole, Velouté, Hollandés og Tomatsaus. På 1800 tallet fikk de klassiske sausene utfordring av vinaigrette og sjysauser. La nouvelle cuisine, enklere prosesser med regionale retter av lokale råvarer tok over på 1900 tallet, kommersielt definert av Paul Bocuse.

Tradisjonell husmannskost som bourguignon, choucroute, cassoulet, pot-au-feu og bouillabaisse ble trendmat. Dessverre er trenden på 2000 tallet at multinasjonale selskaper, reguleringer og avgifter nå har gjort masseproduserte produkter rimeligere enn enkle lokale råvarer, og derav blir valget for mange. Tradisjon ivaretas til høytider.

Heldigvis byr restauranter fortsatt på hjemmelagde herligheter som Fondue og Entrecote med Bérnaise, etterfulgt av Créme brûlée. Selv om de lokale «artisan» bakerne erstattes av kjeder, baker fortsatt noen tradisjonelle baguetter, croissant og brioche, mens crêpe med sitron eller kastanjepuré finnes på torg og markeder.

Til trøst er røstene for å ivareta Frankrikes kulturelle matarv stor. Appellation d’origine contrôlée (AOC), regulerer geografisk opphav og UNESCO førte i 2010 opp det franske kjøkken opp på sin liste over kulturarv. Smør, sjalottløk, vineddik, sennep, urter og årstidens grønnsaker, vil nok gjøre at den den franske kjøkken består.

Annen info

Pyrinéene i sørvest byr på spektakulære fotturer. Den mest kjente pilegrimsleden til Camino de Santiago starter her i Saint Jean Pied a Porte. Provencealpene, inngangsportalen til de franske alper, er ikke mindre imponerende. Mont Blanc er høyeste punkt i Alpene, hvor du finner byer som Grenoble, Chamonix og Annecy.

Skulle du være i nordøst er Luxembourg artig å besøke. Mens er du helt i sørvester Andorra rett i nærheten. Og intet besøk til rivieraen er komplett uten Monaco.

Prisnivå

Stort sett er det rimeligere enn Norge, men de priser sin stolthet langt høyere. Er du utenfor allfarvei koster fortsatt et glass vin, en øl eller en kaffe €1-2.

Merk deg at dyre viner og champagne kan være rimeligere i Norge enn i Frankrike!

Hva skal du ta med?

Vinåpner

Glem det!

Lær deg litt om vin, så slipper du å betale 1er Cru- pris for en AOC

Gå ikke glipp av!

Nystekt artisan baguett og solmodne franske tomater på trappen foran Sacré-Coeur

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!