Menu Meny

Guide til Georgia

Knut Hamsun kalte det for Æventyrlandet, og Georgia innfrir: fjell og skoger foredlet med rik kultur og historie – og urbane designoaser der gammelt møter splitter nytt.

Reisen hit

Nesten alle flyselskap lander i Tbilisi midt på natten, denne er vanskelig å komme utenom. Kjekt å bestille hotell på forhånd, og ev. med henting på flyplassen, ellers er det en mengde taxier som venter ved ankomst.

Turkish Airlines flyr Oslo – Istanbul – Tbilisi (med kort mellomlanding på 1,5 timer) for ca. kr 2500 t/r. LOT Polish Airlines flyr via Warszawa, AirBaltic via Riga er kjappeste rute med 6 timer hver vei, men også her lander du i Tbilisi ca. kl. 04 på natten. Lufthansa flyr via Frankfurt.

Reise rundt

Enkleste måten å reise rundt i Georgia på er med bil. Det er ikke noe problem å kjøre på egen hånd, men vær oppmerksom på at det er noe ukultur i bilkjøringen. Stor innsats fra politiet (som ikke lenger er korrupt) har sørget for tryggere veier.

I Tbilisi kan du leie bil for ca. $30 per dag, beregn min. dobbelpris for leie med sjåfør. Avtal pris på forhånd. Du kan også arrangere transport via et reisebyrå.

Mange turmuligheter rundt Kazbegi.
Rooms Kazbegi.

Overnatting

Georgia har et stort spekter av overnatting. Fra homestays og herberger til hippe hosteller og ren luksus.

KAZBEGI

Anano Guest House

Enkelt guesthouse med 18 rom til 60‒65 lari per natt, som er vanlig pris på de fleste guesthouses/homestays, inkludert frokost og middag. 10 minutter fra sentrum.

Vazha-Pshavela Street 7 +995 595 09 94 49

Kazbegi Soul Boutique Hotel

75‒80 lari, ikke inkludert middag.

Gela som driver stedet, er meget gjestfri og kan hjelpe til med å arrangere turer i området. Du kan også bestille oppholdet med mat.

Al. Kazbegi Street 4 facebook.com/soulkazbegi

Rooms Kazbegi

Georgias mest populære hotell. 155 rom, svømmebasseng og spa – og nyt kveldene i storstuen. Våkn opp til utsikten over Mount Kazbek og Gergeti-kirken.

Dobbeltrom fra 1200 kroner per natt. roomshotels.com/kazbegi

TBILISI

ROOMS Tbilisi

Søsterhotellet til Rooms Kazbegi er hakket mer luksuriøst. Her løper løpeguttene med uniform og hatt, belysningen i loungene er dempet, og hver detalj oser eksklusivitet.

Dobbeltrom fra 1800 kroner per natt. Roomshotels.com/tbilisi

Shota Rustaveli Boutique Hotel

Lekkert innredede rom, rent og ryddig, god plassering – og fortreffelig service; de stiller opp med kaffe og matpakke når du sjekker ut kl. 03 på natten for å reise ut til flyplassen.

Dobbeltrom fra 900 kroner per natt. shotahotels.com

Fabrika hostel

Enda en designperle i Rooms-familien, et nedslitt industrilokale er gjort om til et av de hippeste hostellene vi har besøkt på mange år. Ms. Pac-Man-maskin, hengekøyer, en gammel Lada er blant interiøret.

Køye i sovesal fra 400 kroner per natt. Privat rom med eget bad fra 750 kr per natt.

fabrikatbilisi.com

Rooms Tbilisi.
Fabrika Hostel - knallkult.

LITTERATUR

The Knight in the Panther's Skin

Shota Rustaveli, Georgias store sønn, har etterlatt seg dikt som er som nasjonalarv å regne; 1600 dikt dedikert dronning Tamara, et mesterstykke innen georgisk litteratur.

Restauranter

Bread House. Elegant med noe stive priser, men rett i nærheten av gamlebyen i Tbilisi og med fortreffelig mat og servering. Som navnet tilsier, kjent for sine hjemmebakte lange kakheti shoti brød, runde og tynne madauri – og selvfølgelig khachapuri. mgroup.ge/en/bread-house

Erekle II Street – fylt med restauranter og barer, om noe turistifisert. Kala serverer alle tradisjonelle retter.

Cafe Manu i den trendy bydelen Vera, med sin bord med gule fliser, her henger hipsterkidsa. Serverer alt fra ferske blåskjell med kokos og basilikum, falafel til burger.

Chovelidze Str. 9 facebook.com/cafemanu

Sioni-katedralen ligger i Sionis Kucha i Tbilisis gamleby

3 kirker å besøke

Jvari-kirken ligger på en høyde med en vakker utsikt over Mtskheta, Georgias helligste by. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste og ble bygget i 6. århundre etter at helgenen Nino reiste et stort trekors over et hedensk tempel. Mtskheta ligger 20 kilometer nord for Tbilisi.

Anchiskhati-basilikaen er Tbilisis eldste kirke, også denne fra 6. århundre. Bygget av kong Dachi av Iberia rundt år 522.

Sioni-katedralen ligger i Sionis Kucha i Tbilisis gamleby. Tbilisis hovedkirke frem til Holy Trinity-katedralen ble bygget på andre siden av Mtkvari-elven i 2004. Til venstre for alteret finner du et kors laget av vinranker av helgenen Nino.

Pass på å ha med deg et sjal eller skjerf slik at du kan dekke deg til når du besøker kirkene. Kvinner må også ha langt skjørt eller bukser, men det finnes ofte sjal og kleder ved inngangen du kan låne.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!