Menu Meny

Listen: Lengsler til havet

Vi reiser jorden rundt på jakt etter de beste opplevelsene både over og under vann. Denne gangen har vi gjort dypdykk etter skulpturer som uttrykker øyeblikket mellom den luftige tilværelsen vi normalt omgir oss med, og den vektløse verdenen under vannskorpen.

DUBAI

Kjøpesentre symboliserer neppe frihet for alle, men glassfiberinstallasjonen ved Dubai Mall som strekker seg over fire etasjer, er et befriende tilskudd til butikker og kaffebarer. Til kontrast fra kommersiell beliggenheten er fontenen en påminnelse om tiden perledyrking var Emiratets hovedinntekt. «The Waterfall» lyssettes om kvelden, men ørkensolen gjør refleksjonene vel så imponerende i dagslys. Det 24 meter høye vannfallet resirkulerer spillvann og sørger for avkjøling og luftfuktighet til kjøpesenteret.

«The Waterfall» i Dubai Mall.
«The Waterfall» i Dubai Mall.

JEREVAN

Armenia er mer kjent for sin historie enn moderne kunst, men i enden av Tamanjan-gaten ligger den imponerende trappen «Cascade». En 120 meter høy installasjon bestående av fem platåer spekket med skulpturer. Opp gjennom anlegget passeres arbeider av Botero og Plensa på vei mot David Martins «Three Divers», som stuper inn i den imponerende utsikten over Jerevan og Ararat. Byggingen ble startet under sovjettiden, men solgt og kommersialisert av Gerard Cafesjian i år 2000.

«Cascade» i Jerevan.
«Cascade» i Jerevan.

SCARBOROUGH

Statuen «Bathing Belle» i byens sentrum symboliserer Scarborough som feriedestinasjon siden viktoriatiden, med kvinners begrensning og en tid hvor bading i havet var uhørt. Den stolte og frimodige «Diving Belle» symboliserer frihet der vi valfarter til Scarboroughs strender i det 21. århundret. Begge statuene er støpt i galvanisert stål av den lokale smedkunstneren Craig Knowles. Middelalderbyen er den mest besøkte feriebyen langs Yorkshire-kysten, og populær blant nordmenn siden Harald Hårfagres tid.

Statuen «Bathing Belle» i Scarborough.
Statuen «Bathing Belle» i Scarborough.

OSLO

Blant våre favoritter finnes også «Dykkaren» på Honnørbrygga i Oslo. Kunstneren Ole Enstad rakk aldri å se skulpturen ferdigstilt, men den blankpolerte stålfiguren som skuer ut over fjorden, er et symbol på at det finnes mer under overflaten. Enstad hadde et sterkt samfunnsengasjement, og hans arbeider var ofte satire mot ensretting og undertrykkelse. Noe selvmotsigende hadde han lange kontrastfylte arbeidsopphold i Kina, hvor også denne skulpturen er produsert.

«Dykkaren» på Honnørbrygga i Oslo
«Dykkaren» på Honnørbrygga i Oslo

PITSUNDA

Vest i Svartehavet ligger den autonome republikken Abkhasia og byen Pitsunda. Irakli Alekseevichem Ochiauri var opphavsmannen til bronseskulpturen «Sea», som har vært et symbol på badeferie ved Svartehavets steinete strender siden sovjettiden, men skulpturen var opprinnelig et symbol på perledykking, som lenge sysselsatte kystlinjen. Kunstneren ble født i Tbilisi og ble tilkjent Georgias høyeste utmerkelse for kunst og litteratur «Shota Rustaveli Prize», og var samtidig anerkjent medlem av Union of Soviet Artists.

«Sea» i Pitsunda.
«Sea» i Pitsunda.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!